Sarımsak, her türlü tarife ağız sulandıran lezzet katmanın ötesinde, yenildiğinde inanılmaz derecede sağlıklı faydalar da sunuyor. İşte faydaları saymakla bitmeyen sarımsağın bazı faydaları.
BESİN AÇISINDAN YOĞUNDUR
Sarımsak, bir besin olarak paranızın karşılığını veriyor. Düşük kalorili olmasına rağmen etkileyici miktarda sağlığa katkı sunar. Sarımsak tüketerek vücudunuza manganez, B6 vitamini, çinko, kükürt, demir, C vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum, selenyum ve daha fazlası gibi bazı temel besin maddesini vücudunuza alabilirsiniz.
KALP HASTALIĞI RİSKİNİZİ AZALTMANIZA YARDIMCI OLUR
Çiğ sarımsak çiğnendiğinde, doğrandığında veya ezildiğinde salınan ve sarımsağın kendine özgü aroması ve lezzetinden sorumlu olan, kalp koruyucu, kükürt içeren bir bileşik olan allisin içerir. Allisin, diğer birçok tıbbi özelliğinin yanı sıra kolesterolü ve kan basıncını düşürücü etkileriyle de kardiyovasküler sisteme faydalı.
ANTİOKSİDAN ETKİSİ YARATIYOR
Sarımsak aynı zamanda oksidatif stresi azaltmaya ve sistemik inflamasyonla mücadeleye de yardımcı oluyor. Sarımsak, polifenoller ve flavonoidler gibi antioksidanlar bakımından yüksek. Sarımsağın 20’den fazla polifenolik bileşik içerdiği bulunuyor.
ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERE SAHİP
Sarımsağın antimikrobiyal gücüne yönelik daha yeni bilimsel ilgi, büyük ölçüde allisin sayesinde virüslere, bakterilere ve mantarlara karşı koruma potansiyelini ortaya çıkardı. Araştırmacılar, sarımsaktaki bazı bileşiklerin zararlı dış mikroorganizmaların sağlıklı hücreleri istila etmesini engellemenin yanı sıra büyüme yeteneklerini de engellediğini öne sürdüler.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİN GÜÇLENMESİNİ SAĞLAR
Sarımsak, patojenlerin tutunmasını zorlaştırmanın yanı sıra beyaz kan hücresi tepkisini artırarak bağışıklık sisteminizin patojenlerle savaşması için güçlendirilmesine de yardımcı olabilir. Özellikle sarımsağın kükürt içeriğinin bağışıklık tepkimizi arttırdığı bilinmektedir.
UMUT VERİCİ ANTİKANSER ÖZELLİKLERE SAHİPTİR
Sarımsağın spesifik antikanser aktivitesini tam olarak anlamak için daha fazla araştırma devam etse de, birçok çalışma sarımsak tüketmenin kansere karşı korunmaya yardımcı olabileceğini ve biyoaktif moleküllerinin birçoğunun kanserli hücreleri öldürdüğünü veya büyümesini engellediğini öne sürüyor.